Pobles a l'interior

La nostra curiositat ens porta a recórrer l'interior, on els paisatges canvien completament i els pobles xicotets, els costums i la vida adquirixen un altre tarannà.

Com anar. Tenim diverses possibilitats: N-332 direcció cap a València, passant per Ondara-El Verger i desviament a Pego. O continuar el camí de Gandia direcció cap Els Poblets fins a la N-332 , que creuem, i a uns 10 km vorejant (CV-700) el parc Natural de "La Marjal Pego-Oliva" arribem a Pego.

Vestimenta adequada.

Roba i calçat còmode ja que està previst caminar un estona durant esta excursió.

El Parc Natural de "la Marjal Pego-Oliva" està regat pels cabdalosos rius Bullent i Racons, on habiten nombroses espècies animals (peix samaruc, amfibis, rèptils, aus, etc) i vegetals (canyes, algues, etc) que compartixen el paratge amb el cultiu de l'arròs. A l'estiu hi ha relaxants passetjos amb barca i els turistes es banyen en les cristal·lines aigües del Salinar. Este espai posseïx 1.290 ha. I pertany al grup d'albuferes, marjals litorals i ambients protegits.

Visites a Pego.

A Pego hem previst conéixer el casc antic, interessant testimoni del seu passat medieval, la capella de l'eccehomo, d'estil barroc, l'Església Parroquial de l'Assumpció (S. XVI-XVII), la Casa de Cultura – casa pairal de la noblesa del S. XVIII, on es troba el Museu Etnològic i el Museu d'Art contemporani i en el seu pati, part de la muralla del segle XVIII -el portal de Sala–. L'única de les tres entrades al recinte murallat que encara queda en peu. Coronant el poble s'albira el Castell d'Ambra, que servia de refugi a la població de les alqueries del terme en cas de perill (S. XII-XIII), el qual podem visitar a la volta del recorregut.

De Pego a l'Atzúbia.

Prendre la CV-700. A 3,5 km de Pego es troba l'Atzúbia.

Visites en l'Atzúbia.

Destaca el seu nucli antic d'estil musulmà i la Font Morisca -situada a la Plaça de l'Ajuntament- de la qual brolla aigua de les muntanyes pròximes.

De l'Atzúbia a Forna.

Després de creuar la pedrera i abans d'arribar a Forna, a la nostra dreta, sobre un suau tossal s'alça un dels castells moriscos millor conservats de la muntanya alacantina:

El Castell de Forna (consultar en la web www.pegoilesvalls.es els horaris de visita). Aparquem i continuem a peu per una senda que, en 5 minuts, arriba fins a la porta de la fortalesa.

Si deixem volar la nostra imaginació ens portarà a imaginar cavalls que s'acosten al castell, la població àrab vigilant des de l'alt per a veure si s'acosten tropes cristianes, lluites i històries viscudes en el mateix lloc on ara ens trobem.

Recorregut i visites en Forna.

Seguim cap a Forna (situada a 2 km d'Atzúbia), on destaca el nucli antic amb carrers estrets i empinats, les cases blanques i les magnífiques vistes. En la plaça del poble ens endinsem en una xicoteta cova on hi ha una font morisca d'aigua de brollador ja utilitzada pels romans.

Menjar típic.

Com plats típics, els següents plats es realitzen en tota la zona d'interior: El Blat picat (una espècie d'olla amb blat picat, en compte d'arròs que recorda un poc al Cous-cous), les coques escaldades (coques de farina, aigua i sal que es condimenten amb un guisat de gamba de riu, tonyina, tomaca, verdures, etc.), els mintxos (espècie de coques escaldades però amb allioli), el conill amb alls o guisat, la paella amb pilotes de carn, el porc senglar, arròs amb costra (arròs al forn amb una coberta d'ou batut), embotits, etc. Com a postres destaquen, quan és època, les cireres de postres, les quals podem trobar mullades en licor casolà.

En esta zona trobem diversos restaurants on degustar la cuina tradicional

De Forna a Vall de Gallinera.

Retrocedim fins a la carretera, arribem a l'encreuament de la CV-700, direcció a La Vall de la Gallinera, formada per 8 poblets : Benirrama, Benialí, Benitaia, Benissivà, La Carroja, Alpatró, Llombai i Benissili.

Vall de Gallinera.

Cada xicotet poble és, en la seua totalitat, un nucli antic amb esglésies, fonts d'aigua natural que corren per antics llavadors de roba, i els seus estrets i blancs carrers, les cases dels quals ens sorprenen de tant en tant amb florits balcons i plantes en els portals.

Entre poble i poble ens fixem en les muntanyes que deixem a la nostra esquerra fins a veure l'anomenada Serra Foradada o "Foradà", que rep tal nom perquè un gran forat travessa esta muntanya.

Castells.

Existixen 2 castells en esta zona: el Castell de Benirrama i el Castell de Benissili. Ambdós de difícil accés. El Castell de Benirrama protegia la vall en la seua entrada per Pego i el Castell de Benissili la protegia en la seua entrada per Planes.

Així mateix en la Vall de Gallinera destaquen el Museu etnològic d'Alpatró i la cooperativa de cireres Muntanya d'Alacant

Vall d'Alcalà.

Seguint la carretera, a pocs quilòmetres, s'albira La Vall d'Alcalà, creuem el poble d'Alcalá de la Jovada i a uns 300 m per la mateixa carretera veiem a la nostra esquerra les ruïnes morisques de l'Atzuvieta, despoblat morisc que es va abandonar després de l'expulsió de 1611. No hi ha cap indicació: l'última desviació a l'esquerra (una xicoteta pujada) ens hi porta, abans d'arribar a la Nevera de Baix.

La nevera de Baix està a poc més de 50 metres a mà dreta i servia per a emmagatzemar la gran quantitat de neu que queia antigament. Segons pareix, en la nevera es formaven blocs de gel que eren transportats a Dénia i comercialitzats per a ser utilitzats en la conservació de peix.

De Vall d'Alcalà a la Vall d'Ebo.

Direcció cap a La Vall d'Ebo, a 8 km apareix la Cova del Rulli que és visitable. Es poden adquirir les entrades a la porta de la Cova. Esta xicoteta cova presenta gran nombre d'estalactites i estalagmites, així com diferents formacions que s'assemblen a animals, barruguets, etc.

Visita d'Ebo.

Seguim el nostre camí i una vegada creuem el pont ens desviem a mà esquerra cap a l'entrada d'Ebo. En quant ens endinsem en el poble, veiem el Col·legi municipal, on es troba el Museu Etnològic, interessant mostra de la forma de vida de generacions anteriors d'esta localitat.

Són típics els dolços d'ametla anomenats "ronyoses" .

Recorregut de tornada.

Estem en Ebo i tornem cap a Pego, on visitarem el Castell d'Ambra i tornem a Dénia. Des d'Ebo ens dirigim a Pego (a 12 km). Una vegada entrem en el terme municipal i des de la mateixa carretera veiem les antigues muralles del Castell d'Ambra. L'accés no està ben indicat, però en quant passem l'entrada de la finca anomenada "Sant Joan" prenem el primer camí a l'esquerra i deixem el cotxe en un replà a uns 50 metres de la carretera per a continuar a peu. Caminem, entre pins, fins al castell (10 minuts).

Castell d'Ambra.

Des del castell les vistes són precioses: s'albira el parc Natural de la Marjal Pego-Oliva i la costa des de la platja d'Oliva fins al parc Natural del Montgó.

Una vegada ja hem disfrutat de la bellesa del paisatge, i amb la sensació d'haver retrocedit en el temps per una jornada, tornem a Dénia (a 22 km)