Ermita Pare Pere

INFORMACIÓ D'INTERÉS


Esta ermita està vinculada a la vida i obra del venerable Fra Pere Esteve. Nascut a Dénia (1583-1658), en una casa del carrer Loreto on hi ha una placa que ho testifica, a ell se li atribuïx l’inici de les festes patronals de la “Santíssima Sang”. Segons es conten, l’any1633 els veïns de Dénia patien la malaltia del còlera. Fra Pere Esteve féu traure, en processó, la imatge de la “Santíssima Sang” i, després de beneir uns pans, en donà de menjar als malalts i estos, segons conta la tradició, van curar-se. És considerat un religiós a qui se li té molta devoció a Dénia i en altres pobles de la comarca. El Pare Pere passava molt de temps dedicat al retir, a l’oració i a la meditació, homenatge a això fou la construcció de l’ermita que porta el seu nom. Conta la tradició constant dels dianencs, mai desmentida, que Fra Pere Esteve va utilitzar la caseta per a arrecerar-se durant un temps. La caseta és una cabanya voltada construïda de pedra, tan xicoteta, que fa incòmode el seu accés.


Alguns estudis recents, realitzats per historiadors locals, testifiquen que esta construcció es va realitzar com a aljub per recol·lectar aigües pluvials procedents de les torrenteres del Montgó, en el S.XVII. El més cert de la tradició és que el franciscà va utilitzar aquest habitacle per a protegir-se de situacions climàtiques adverses, ja que, el més probable, és que la seua construcció fóra anterior a l’ocupació per Fra Pere Esteve.


La construcció de l’ermita es va realitzar al S.XX. El seu interior acull escenes (en imatges de ceràmica) de la vida i obra de Fra Pere Esteve.


ITINERARI


Itinerari a peu:


  • Dificultat: baixa
  • Duració: 45 min.
  • Distància a recórrer: 2,6 Km.


 

Iniciarem el nostre passeig des del carrer Diana, situant-nos en el Parc Historiador Chabás, en direcció al Parc Natural del Montgó. Arribarem a un encreuament on trobarem un pas a nivell, el creuem i continuem avant pel Camí de Sant Joan. Voregem una rotonda i agafem la segona eixida a la nostra dreta que continua sent Camí de Sant Joan. Des d’aquest punt, aproximadament a uns 580 m., trobarem una bifurcació de camins on veiem un illot central amb un gran garrofera, podem veure una indicació de l’ermita subjectada a l’arbre. Prenem el camí de la dreta que continua sent el Camí de Sant Joan. Continuarem recorrent uns 600 m. fins a arribar a un encreuament, prenem el camí que queda a la nostra dreta anomenat Camí de l’Assagador de Santa Llúcia. Continuarem veient la indicació de l’ermita en un pal de telèfon. A uns 300 m. ens trobarem amb tres camins, seguim pel de l’esquerra, cap amunt, uns 700 m. més i ja podem veure l’escultura dedicada al Pare Pere. Hem arribat a l’ermita.


Una altra opció és iniciar el recorregut des de la Plaça de Jaume I prenent l’Av. del Montgó. A uns 300 m. arribem a un encreuament i hem de continuar pel camí que queda enfront de nosaltres que s’anomena Camí Pou de la Muntanya. Creuem un pas a nivell, a partir d’ací, no ens desviarem de la ruta durant 1 km de recorregut. Arribarem a trobar-nos, de front, amb una cabina de telèfon i una indicació de farmàcia, just en este punt, hi ha un primer desviament a la dreta que hem de passar i prendre el segon, també a la nostra dreta, que s’anomena carretera de la Colònia del Montgó. És una costa amunt, molt arborada i ombrejada de pi mediterrani, que zigzagueja per la muntanya per a emportar-nos fins a l’ermita. Recorrerem uns 800 m. fins un illot, amb un pi i un senyal de ruta amb bici, la qual voregem deixant-la a la nostra esquerra, recorrerem uns 100 m; pel camí que descendix i ja haurem arribat a l’ermita. Una vegada acabada la visita, podem aprofitar per a recórrer el “Via Crucis” que ascendix pel Montgó i ens regala unes espectaculars vistes de Dénia i la contornada, a més invitar-nos a disfrutar de la natura.


 

Adreça: Camí Pou de la Muntanya