Falles volver

del 15 al 19 de març


Llisca sobre la foto per a veure la galeria d'imatges. Imagenes cedides per la Junta Local Fallera de Dénia.


Què són les Falles?
Les Falles són la festa més universal de la Comunitat Valenciana, declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO en 2016. Es celebren al març i el seu orige es remunta a la mitat del S. XVIII amb a la tradició d'improvisar fogueres amb mobles vells per a celebrar l'arribada de la primavera, coincidint amb la celebració del dia de Sant Josep, patró dels fusters.
El seu nom al·ludeix als espectaculars i artesanals monuments escultòrics de fusta i cartó pedra que s'exhibeixen als carrers i places de les ciutats que celebren aquesta festa. Aquests poden ser admirats abans de ser cremats el 19 de març, en ells es representen escenes que inclouen crítiques satíriques a temes d'actualitat, personatges públics i locals.

A Dénia existeixen en total onze barris o districtes fallers, en els quals cada comissió sol exhibir una falla gran i una infantil, de grandària més reduïda. També la Junta Local Fallera de la ciutat instal·la monuments que no participen en el concurs de premis. Les falles se solen dividir en dues seccions: la secció especial formada per monuments fallers de gran alçada i moltes figures, als quals les comissions destinen major pressupost monetari, i la secció primera monuments fallers més modestos, però no per això menys bonics i vistosos.

Les Falles a Dénia es viuen amb gran varietat d'actes que omplin els carrers de música, art i creativitat, color, pólvora, tradició i diversió.

Els actes més destacats