La Ruta del Cine

RUTA DEL CINE DE DÉNIA per... Antoni Reig i Miquel Crespo

1) OFICINA DE TURISME

Dénia ha sigut escenari d'aproximadament 20 pel·lícules i diverses sèries de televisió. La ruta que s’inicia pretén mostrar perquè el cine s’ha fixat en Dénia, quins han sigut els llocs més freqüentats pels rodatges, i com s’han modificat per a la pantalla gran.

El punt d’eixida d’aquesta ruta és, precisament, un edifici construït sobre un antic cinema d’estiu, La Rosaleda, que en moltes de les produccions cinematogràfiques dels anys 60 va servir com a vestuari i centre de treball dels equips tècnics i artístics.

2) EL MOLL DEL MARTELL

Els amplis espais oberts i lliures d’edificacions van permetre en els anys 60 la transformació física i l’alçament de grans decorats. A la vora de l’antic magatzem conegut com Els Tinglados s’han reconstruït escenes històriques com l’assassinat del Duc de Buckingham (1628), la hissada de la primera bandera dels Estats Units d’Amèrica (1776) o l’explosió del volcà Krakatoa (1883).

Per al cine, el port de Dénia ha representat la mar de quatre continents: Portsmouth (El capitán Jones), Dover i Calais (Los tres mosqueteros), el Carib (El hijo del capitán Blood), Singapur (Al este de Java), l’Alger (Cervantes), el triangle de les Bermudes (Encuentros en el abismo)... i la Mediterrània (Son de mar).

En el moll del Martell s’han filmat espectaculars escenes de batalles marítimes. La superproducció de Samuel Bronston El Capitán Jones (1958) va necessitar més de 15 dies per al rodatge d’escenes que incloïen abordatges, explosions i incendis, i el naufragis de vaixells. En Motín en el Defiant es representà l’enfrontament de les flotes britànica i francesa en temps de Napoleó.

3) LA LLOTJA VELLA

L’edifici, reconvertit en església, constituïa el centre la ciutat de Port Royal, on succeïa gran part de la història contada en El hijo del capitán Blood (1961), íntegrament rodada a Dénia. Alguns dels millors decoradors del cinema espanyol van intervindre en la realització dels decorats d’una de les pel·lícules més cares del productor Benito Perojo.

Sean Flynn, el fill d’Errol Flynn, encarnava el fill del capità Blood, el llegendari personatge que va interpretar el seu pare en els anys 30. El guionista era també el fill del guionista de la pel·lícula original, Casey Robinson, autor igualment del guió de Casablanca.

Les rèpliques del galions del segle XVII van ser construïdes expressament a Itàlia per al rodatge de El capitán Jones. Després serviren en més de quinze pel·lícules més, tres de les quals tingueren de nou com escenari el port de Dénia: El hijo del capitán Blood, Motín en el Defiant i La fragata infernal.

4) L’ESPLANADA

L’autor del Quixot, Miguel de Cervantes va desembarcar a Dénia després de passar set anys de captiveri a l’Alger. L’any 1966 es rodava la producció internacional Cervantes, que elegia el port de Dénia precisament per a representar la terra contrària a la de la realitat històrica. Dénia era per al cine l’Alger dels seus anys de presó.

Cervantes era interpretat per l’actor alemany Horst Buchholz, i en els principals papers figuraven l’espanyol Paco Rabal i la italiana Gina Lollobrigida, tots amb intervencions destacades en el rodatge fet a Dénia.

Tota la zona de l’actual Monument al Clima va ser ocupada per un immens mercat a l’aire lliure on Sean Flynn protagonitza un divertit i acrobàtic duel a espasa en El hijo del capitán Blood. Flynn va desaparèixer anys després al Vietnam, on sembla que va ser assassinat en la frontera de Cambodja quan exercia com a fotògraf professional.

Referents històrics

L’expulsió dels moriscos (S.XVII).

El ports i el comerç de la pansa (S. XIX)

La connexió amb les Balears (S.XX)

5) EL RASET

La senzilla fisonomia del barri de pescadors ha permés reconstruir zones urbanes dels segles XVI i XVII amb mínimes modificacions.

Tot el primer tram de les actuals terrasses del Raset es va utilitzar com a escenari de Los tres mosqueteros (1973) y Los cuatro mosqueteros (1974). Milady (Faye Dunaway) i Rochefort (Christopher Lee) es trobaven en aquest espai per a conspirar contra la reina. Rachel Welch es va passejar per ací, en companyia de Michael York, Oliver Reed, Richard Chamberlain i Simon Ward

6) PLAÇA MARIANA PINEDA

L’any 2000 el director Bigas Luna recreava a Dénia el món mediterrani de l’escriptor Manuel Vicent amb l’adaptació de la novel·la Son de Mar. El bar Senieta era el punt de trobada de Marina (Leonor Watling) i Ulisses (Jordi Moyà).

7) LA PLACETA SANT ANTONI

Es va convertir en un poble d’Escòcia per a El capitán Jones. La seqüència, amb desenes de figurants desfilant al so de les gaites, acabava amb el llançament d’un ou a la cara d’un soldat a cavall. Es van utilitzar dotzenes d’ous perquè el xiquet que els tirava, fill del director i germà de l’actriu Mia Farrow, no encertava.

8) LA PLACETA DE LA CREU

Una escultura de José Luis Saldaña recorda el rodatge de El capitán Jones en

el barri mariner des del 2008, any del cinquanta aniversari.

9) EL CASTELL

La fortalesa històrica i emblemàtica de la ciutat ha fet aparicions en la gran pantalla tant en grans panoràmiques com pels seus racons interiors. En El hijo del capitán Blood (1961) s’inclouen excepcionals vistes generals des de la mar. En Amanece como puedas (1987) i Son de mar (2000), el castell és un element més del paisatge, i en El canto de la cigarra (1980) es pot veure esplendorós des de la costa de les Rotes.

En les seues muralles s’han escenificat combats i les velles pedres del seu interior poden identificar-se en El capitán Jones (1958), on s’escenifica l‘assalt de Whitehaven i Cervantes (1966), representant el camp de treball d’Alger on el protagonista compleix condemna.

Referències històriques

L’hort de Morand i la Dianium romana

El castell i la Daniya musulmana

El barri de Baix la Mar

La festa dels bous a la mar

Els refugis de la guerra civil

10) L’AJUNTAMENT

L’edifici de l’Ajuntament i la Plaça de la Constitució estan presents en dos pel·lícules espanyoles: El canto de la cigarra (1980) i Amanece como puedas (1987). En l’església de l’Assumpció, Mia Farrow, com a reina de les festes de Dénia, repartia el pa beneït el dia de la Santíssima Sang de juliol de 1958.

11) COP-GLORIETA

Una escena espectacular per a Amanece como puedas, una comèdia coral mediterrània. Entre els teulats del carrer cop es va encalar una avioneta. Els seus ocupants aterraven dins d’una paella gegant utilitzada com a salvavides.

12) MARQUES DE CAMPO

El carrer Marqués de Campo ha sigut el centre de l’oci ciutadà durant tot el segle XX. La majoria dels teatres i cinemes es van instal·lar en aquesta avinguda, lloc de passeig i de convivència cívica.

El Teatro Circo, inaugurat el 1895 i reconvertit el 1967 en Cine Condado, va ser el primer local en projectar cine. Fins a tres cinematògrafs van coincidir en aquest carrer a la mitjania del segle passat. A més del Teatro Circo estaven el Salón Moderno i el Palacio del Sol, convertit l’any 1951 en el Cinema Sol, un espai a l’aire lliure per a projeccions d’estiu.

13) PLAÇA SANT ANTONI

La Plaça del Convent de Sant Antoni va servir per al rodatge d’escenes d’Amanece como puedas y Son de Mar. L’interior del Magatzem dels Anglesos (la Cooperative Wholesale Society) es va utilitzar per a decorats interiors de El capitán Jones i Al este de Java.