Passeig marítim per les Rotes

CALA DE LES ROTES, VISTES DE LA TORRE DEL GERRO I DEL CAP DE SANT ANTONI

Eixint de l'Oficina Municipal de Turisme de Dénia ens dirigim a la nostra dreta, direcció sud, cap a les Rotes.

Criden l'atenció les cases situades a la dreta, àrea on trobem dos antics barris de pescadors que es situen en dos placetes al final dels carrers Amaltea i Aldebaran. En certes façanes podem veure taulellets que indiquen que aquestes cases pertanyien a mariners antigament.

Continuem el nostre camí fins a observar davant de nosaltres les instal·lacions del Club Nàutic de Dénia on es situen tant amarraments per a vaixells de fins a 20 m d'eslora com l'escola de rem, vela i piragüisme, una piscina climatitzada, etc. El Club Nàutic té una gran tradició en organització de regates nàutiques, amb un calendari al llarg de l'any de regates de vela de gran rellevància, així com competicions de rem, piragüisme, pesca esportiva i natació.

Creuem la carretera fins al Club Nàutic i seguim la vorera exterior que ens desviarà de la carretera de les Rotes i ens duu per la costa. Diversos pubs es situen en aquesta zona. Arribem a una rotonda amb un monument: es tracta del Monument al Montgó, obra de l'escultor Castejón, que representa la muntanya que ens envolta.

A l'esquerra de la rotonda es troba l'Escullera sud, lloc on s'ubica el port esportiu la Marina, port de recent construcció on hi ha amarraments per a vaixells de fins a 60 m. d'eslora així com escoles esportives (vela, piragüisme, etc.), comerços nàutics, restaurants, cafeteries i pubs amb terrasses de magnífiques vistes.

Val la pena fer un passeig per aquest bonic port esportiu.

Després de visitar el port tornem a la rotonda on es troba el Monument al Montgó per a continuar el passeig que divisem i que recorre la vora de la platja de la Marineta Cassiana, única platja d'arena de les Rotes.

Aquest passeig recorre tota la platja de la Marineta Cassiana. Si continuem el nostre passeig arribarem a les cales rocoses de les Rotes. Destaca la gran bellesa d'aquest paisatge agrest on els colors verds i blaus de la mar, així com la transparència de l'aigua i els amagatalls que realitza la costa, ens mostren una bellesa i ens inspiren relaxació. Ja des del començament de les cales rocoses ens trobem amb la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni, per la qual cosa tota la zona que comprén les cales i el Cap fins a la punta més a l'est del mateix, es troba protegida mediambientalment (més informació sobre la reserva en la Secció Natura d'esta web).

* NOTA: El 10 de Juliol de 2005: ampliació de la Reserva marina que comprén les cales rocoses de les Rotes. DOGV 5.027

En el camí hi trobem gent passejant i ciclistes que recorren la costa gaudint de l'entorn. També descobrim bancs on seure a llegir un llibre o simplement a observar el paisatge amb més deteniment.

A l'últim tram del passeig, si alcem la nostra vista cap a la dreta (en sentit contrari al mar) observem una xicoteta torre sobre un tossal. Es tracta de la Torre del Gerro, torre sentinella defensiva del S.XVI que igualment podem visitar un altre dia realitzant el recorregut a peu que ens condueix a aquesta.

Quan arribem al final del camí, ens trobem amb un restaurant i a continuació veiem el final de la carretera asfaltada de les Rotes.

Abans d'arribar-hi es veu a la llunyania el penya-segat del Cap de Sant Antoni. Encara que és al final de la carretera de les Rotes, en la rotonda on es talla la carretera, on les vistes són més impressionants, ja que tenim davant de nosaltres els penya-segats del Cap de Sant Antoni, que tenen una altitud de 160 m.

Després d'arribar al final de les Rotes desfem el camí d'anada, recorrent novament els passejos existents junt a la mar, que ens porten de tornada a Dénia.