Museu del Joguet


El trobarem en la primera planta de l´edifici de l 'antiga estació de tren de la línia Dénia-Carcaixent. Lloc on  així mateix es localitza, en la  planta baixa, el Centre d'Art L'Estació, espai que alberga exposicions temporals  (consultar el programa cultural mensual).

Aquesta exposició permanent ens mostra joguets fabricats a Dénia des de principis del S. XX fins a la dècada dels 60, l'ampla varietat dels quals  ens revela l'importància de la indústria joguetera a partir de l'any 1904.

Joguets de metall i, sobretot, de fusta, caracteritzen la producció de l'època que crea des de flotes de cotxes i avions de pedals i altres enginys amb rodes, fins a vaixells de vela, carros, camions que reproduïxen els grans transports per terra, cuines de fusta, jocs de birles o anelles, ...

INTERÉS HISTÒRIC

La primera indústria joguetera a Dénia està dedicada exclusivament a joguets de llanda litografiada amb maquinària i models importats d'Alemanya. Deu anys després, es crea una fàbrica de joguet de fusta, tornejat, envernissat , decorats amb aplics metàl·lics i amb aprimorats acabats.

Als anys vint, front al desenvolupament del joguet de metall, pren cos una producció de joguets de fusta que amb el temps caracteritza el joguet de Dénia.

El joguet dels anys cinquanta és, per excel·lència, el de fusta. Tot i l'encara sanejada producció de tricicles, bicicletes o patinets amb origens en les primeres dècades del segle, i a pesar de la luxosa producció de cotxes de pedals, avions i tartanes de metall, és la fusta i els colors que l'acompanyen, l'empremta més emblemàtica que durant aquestos anys aconsegueixen memorables cotes de popularitat.

Entre els motius dels joguets destaquen els vaixells a vela, carros tirats per cavalls o per l'indolent burret, camions, etc. Les cuines de fusta, el joc de birles, el joc d'anelles, o els forts amb vaquers i indis, evidencien la riquesa i la diversitat del joguet de fusta de Dénia.