Callosa d´En Sarrià, Les Fonts d'Algar i Castell de Guadalest

Esta excursió és una de les més turístiques i presenta un gran interés per la bellesa de les cascades de les Fonts d'Algar i el típic poble de Guadalest situat a la part alta d'una muntanya.

Vestimenta adequada. Hem de triar roba i calçat còmodes. Igualment, si el temps ho permet, podem dur un banyador ja que a les Fonts d'Algar hi han zones per a banyar-se.

Els menjars típics d'esta zona són: pimentons farcits, olleta de blat, conill a l'all i oli , verdures al forn, olla amb pilotes,  mintxos, nispros frescs i els seus elaborats (almívar, suc, mel, mermelada i licors), pastissets d'aiguardent i a l'aire,  etc.

Recorregut cap a Callosa d'En Sarrià.

El trajecte per l'interior té uns paisatges preciosos i es passa per la zona del Coll de Rates ubicada a Parcent-Tárbena-Bolulla, tot i que és una zona muntanyosa hi ha una gran quantitat de corbes. A banda, podem accedir per l'Autopista AP-7, eixint direcció Altea (eixida 64) i just abans d'entrar a Altea, en la part superior de la carretera hi ha un senyal que ens desvia a la localitat de "Callosa d'En Sarrià", 3 km de la qual es troben Les Fonts d'Algar, en direcció a Bolulla.

Callosa d'En Sarrià

Callosa d'En Sarrià es troba a 10 km aprox. des del desviament. Disposa d'un itinerari cultural integrat per diferents recursos del patrimoni cultural, etnològic, arqueològic, religiós, antropològic, festiu, etc. del nucli urbà. Tots els elements han sigut restaurats i senyalitzats per a la seua visita.

A Callosa destaca l'Església Arxiprestal de Sant Joan Baptista, amb façana d'estil neoclàssic. Destacable també és el Museu Etnològic i Arqueològic, on coneixerem la forma de vida en el poble fins a la dècada dels seixanta del segle passat. Dins del poble, a l'última casa del nucli urbà comença la zona anomenada El Calvari, la qual acaba en una ermita, la pujada de la qual es desenvolupa en ziga-zaga.

A Callosa es troba el Portal, amb arc de mig punt i que forma part de les restes de la muralla que protegia la vila en el s. XIV. La població disposa de nombrosos retaules ceràmics dels sants que donen nom als carrers i diverses ermites i capelles, entre les quals, podem destacar: la de Sant Antoni, la de l'Aurora, la del Sant Crist i la de Santa Bàrbara.

En el poble destaca el Poador (llavador) de la Font Major, amb una font en forma de cap d'animal i una esculptura del Rei Jaume I, tot això restaurat i que constituïx una de les imatges més carismàtiques del poble.

Després de fer una volta per Callosa, seguim l'excursió cap a Les Fonts d'Algar.

Com a dada interessant indicar que Callosa és el primer productor nacional de nispros. Posseïx la marca de denominació d'origen "Nispros de Callosa d'En Sarrià".

De Callosa a Les Fonts d'Algar.

En el poble, continuem cap a una rotonda on ja apareix un senyal que indica la direcció cap a les Fonts. Eixim de Callosa amb direcció a Bolulla i a uns 3 km prenem un desviament senyalitzat que es troba a la dreta i que ens conduïx sense error a l'àrea recreativa.

Les  Fonts d´Algar

El paratge de Les Fonts d'Algar està format per un recinte visitable amb zones de bany, fàcilment accessible ja que es troba junt a l'aparcament.

Podem observar les cascades, conéixer l'antiga infraestructura hidràulica per al reg (presa, séquies, assuts, canals, etc), banyar-nos, si el dia és adequat, en els diferents tolls (piscines naturals) que hi ha en tot el curs del riu -les aigües de les fonts estan considerades com a font de salut des d'antigament-, recórrer l'avinguda de plantes medicinals i aromàtiques i l'Arboretum amb espècies típiques de la conca mediterrània. Al final d'este recorregut es pot visitar la col·lecció i botiga de plantes aromàtiques i medicinals i conéixer com, a través d'un procés de destil·lació, s'obtenen perfums i olis naturals de diferents plantes aromàtiques de la zona .

A uns 800 metres de l'entrada a Les Fonts d´Algar es troba ubicada una zona de picnic i acampada, clarament senyalitzada.

A mitat de camí entre la zona d'acampada i la de picnic, apareix senyalitzada la ruta de senderisme PR-V 48 que ens porta a la Fort de Bèrnia (any 1562), un clar exponent de l'arquitectura renaixentista, declarada B.I.C. (Bé d'Interés Cultural).

La ruta PR- CV 48 posseïx 5,5 km, una durada de 2 hores i mitja i una dificultada mitjana. Des de la Serra de Bèrnia les vistes són magnífiques.

A 300 metres de la zona d´acampada ens troben el DinoPark Algar, on podem visitar una mostra de dinosaures estàtics i robòtics en un entorn natural. El parc es complementa amb un cinema 3D, atraccions infantils i una ruta acte guiada didàctica.

En la zona trobarem 5 restaurants amb cuina tradicional i cuina d'autor autòctona – creació de nous plats basats en l'ús del nispro-.

De Callosa cap a Guadalest.

Per a anar a Guadalest, seguim la Ctra. CV-755 que creua La Vall de Guadalest, travessant poblacions com Benimantell i Benifato.

El Castell de Guadalest

El Castell de Guadalest es troba ubicat en la part alta d'un penyal i és accessible gràcies a un buit obert en la muntanya. Este municipi, existent en època musulmana, va ser declarat CONJUNT HISTÒRIC ARTÍSTIC l'any 1974.

Al peu del promontori es troba el raval, zona on hi ha nombroses botigues d'artesania, museus i restaurants. Són molt coneguts el Museu Microgegant i el Museu de Microminiatures així com també el Museu Etnològic, el Museu Betlem, el Museu Històric Medieval, el Museu de Vehicles Històrics i la Casa Ordunya, que a més de ser el Museu Municipal, és l'actual accés al Castell de Sant Josep.

El patrimoni històric de Guadalest està constituït a més per altres elements de gran interés: l'Església de la Mare de Déu de l'Assumpció del segle XVIII, la Fortalesa de l'Alcozaiba i la Presó del segle XII, que es troba en els baixos de l'Ajuntament.

Però, sens dubte, el conjunt patrimonial més emblemàtic és el Castell de Sant Josep. Les meravelloses vistes contemplades des de qualsevol part del municipi i en especial des del Castell de Sant Josep, fan d'este xicotet poble d'interior, una visita obligada per al turista de qualsevol nacionalitat.

Recorregut opcional

Per a passar un dia de camp, hi ha una zona de descans anomenada Font dels Teixos que es troba en el terme de Guadalest. Es tracta d'una font situada en una zona d'alta muntanya on s'ha condicionat l'àrea amb unes barbacoes i una bancada de pedra per a gaudir d'un dia en contacte amb la natura. Per a accedir-hi hem de buscar el desviament que ens porta fins a la presa de l'embassament (senda de xicotet recorregut PRV-19), camí que, després de passar per damunt de la presa, ascendix per la serra (5,4 km). Es pren la pista a la dreta que, després de 5,7 km ens porta fins a un altre encreuament i prenem la carretera de la dreta fins a arribar a l'àrea (3,7 km després).