Mig Any volver

Cada any, a la fi de febrer, al punt intermedi entre jubileus passats i futurs, just sis mesos abans de la festa principal, els Moros i Cristians es reuneixen per a celebrar l'equador fester o Mig Any. Recorden així que han passat sis mesos des de l'últim festeig i que encara falten altres sis mesos per al pròxim a l'agost.


Encara que no té arrels històriques o culturals específiques, aquesta celebració sorgeix de la passió per la festa i de la sensació que el periode entre els esdeveniments es  fa llarg per als integrants de les filaes. Una excusa per a lluir els vestits festius, mostrar els colors identificatius de cada grup i gaudir d'una desfilada informal al ritme de la música festera.

Al Mig Any, els càrrecs importants de les fiales Mores i Cristianes, com el capità, els banderers i els ambaixadors o Primer Tró, són oficialment presentats durant el sopar de germanor.

Es tracta doncs, no sols d'una oportunitat per a la diversió, sinó també s'aprofita la reunió per a dur a terme una jornada cultural en la qual es comparteix la història i l'evolució de la Festa.

En conclusió el Mig Any es la representació del vincle emocional entre els festers i la seua passió per les commemoracions de Moros i Cristians.