Cova de l'Aigua- Racó del Bou

INICI: ermita del Pare Pere.
LONGITUD: 5,4 km Ruta circular.
DESNIVELL: 350 m.
DURACIÓ: 3h
DIFICULTAT: MITJANA

ACCESSIBILITAT. Des del centre urbà de Dénia (Pl. Jaume I) accedim pel Camí del Pou de la Muntanya fins a l’ermita del Pare Pere. 100 m més amunt s’inicia el camí de terra, on trobem un panell informatiu al costat d’una cadena que impedeix el pas de vehicles a motor.
Seguim caminant i girem a l’esquerra en la bifurcació del Camí de la Colònia. Als pocs metres  deixem aquest camí, i agafem per la dreta la senda ascendent cap a  la Cova de l’Aigua. Passem per la zona d'ombria del Montgó, declarada microreserva, on hi ha una gran varietat d'espècies vegetals, entre aquestes algunes endèmiques i en perill d'extinció. Per això caminarem exclusivament per la senda, evitant qualsevol impacte. Arribem a l'entrada de la cavitat després de superar uns escalons d'altura considerable i trobem 3 compartiments de distintes èpoques utilitzats per a embassar aigua. Només s'accedeix al sector inicial de la cova. La visita requereix llanterna. És freqüent que estiga inundada després d'èpoques de fortes pluges.

COVA DE L’AIGUA
A l'entrada de la cavitat trobem la inscripció romana, datada de l'any 238 d. C. També s'han trobat restes que evidencien el seu ús en època ibèrica o en els segles IV i V com a espai de culte, i més tard en època islàmica. Va arribar a tindre una canalització de canonades de fang per a abastir la població assentada en una part del vessant del Montgó en el s. XVI i XVII.

RACÓ DEL BOU. Tornem per la mateixa senda i a uns 200 m agafem la desviació a l’esquerra cap al Racó del Bou, primer per un tram ascendent que després baixa fins a enllaçar amb el final del Camí de la Colònia, per l'oest, i si el recorrem, tornem al punt de partida.