Ermita de Santa Llúcia

Informació d'Interés

Al voltant de les viles cristianes i immerses en l'espai rural, en els límits amb boscos, silves i algunes en àrees llavors desèrtiques, durant els segles XIV i XV-època de la Conquista Cristiana- s'alcen ermites que presenten uns trets semblants quant a la seua arquitectura. Són edificis de nau única, amb capelles laterals o no, cobertes d'armadura de fusta i teulada a doble vessant. Capçalera plana amb sostrada sostinguda per arcs diafragma apuntats.  La seua presència és constatada en tot l'àmbit valencià.

L'ermita de Santa Llúcia és un clar exemple de les ermites de la "Conquesta", tant pel seu emplaçament, com per les seues característiques arquitectòniques. Este edifici religiós data del S.XV amb posteriors remodelacions entre els anys 1708-1812. És un edifici de nau única, de planta rectangular i el seu interior està elegantment dividit en dos trams  Per un arc central apuntat format per carreus i dovelles de pedra tosca, tan característica en la construcció d'edificis de l'època. El seu reforç estructural es reflectix en els contraforts exteriors units als murs construïts amb la tècnica de maçoneria. Quant a la seua fatxada principal destaca el portal d'accés format per un arc de mig punt amb carreus i dovelles. Coronant la fatxada podem observar una espadanya de cronologia posterior. L'interior de l'ermita es troba molt remodelat i la imatge de Santa Llúcia és prou recent.

Del patrimoni moble més antic es conserva un calze que data de la segona mitat del S.XVII, que presenta en la seua base una imatge de Santa Llúcia.

Itinerari

Dificultat: baixa

Durada: 35 min.

Distància per recórrer: 2,3 Km.

Començarem el nostre itinerari des de l'Oficina de Turisme. Hem de dirigir-nos cap al port fins a arribar a la rotonda, en este punt, prenem la primera direcció a la nostra dreta, estarem en la Ctra. de Dénia a Xàbia (Les Rotes). Seguirem per esta carretera, sense abandonar-la, fins a arribar a una altra rotonda la qual voregem i seguim en la mateixa direcció. Deixem a la nostra esquerra, el Reial Club Nàutic de Dénia, i continuem fins una tercera rotonda on trobarem un hotel enfront de nosaltres. En aquest punt, prenem el camí de la dreta que s'anomena Camí d'Aranda. Ens porta a un encreuament des d'on hem de prendre el camí de l'esquerra el nom del qual és Camí Alt de Dénia-Xàbia, recorrem uns 50 m. i, a la nostra dreta, tornarem a recuperar el Camí d'Aranda. Seguirem en direcció al Montgó sense desviar-nos del camí que estem recorrent, sempre de pujada. Arribem al Camí de Santa Llúcia i hem de continuar-lo deixant a la nostra dreta el Col·legi Sagrat Cor (amb la seua façana de tons blaus), fins a trobar a la nostra esquerra el Camí de l'Ermita de Santa Llúcia. Com a referència, fixem-nos en una indicació que ens porta al Col·legi Alfa i Omega, prendrem el camí i hi trobarem l'ermita al final. L'entorn d'esta ermita és molt agradable, arbrat i tranquil. Convida el senderista a relaxar-se i deixar passar el temps disfrutant cada instant de la natura.

 

Camino de Santa Lucía.

Tel.: