Ermita de Santa Paula

Informació d'Interés

L'ermita de Santa Paula de Dénia és un testimoni excepcional. S'assenta sobre les ruïnes d'una alqueria o rafal andalusí tardà i s'alça com part d'un complex edifici o monestir.

És un edifici de planta rectangular, de nau única, amb tres trams separats per dos arcs diafragma lleugerament apuntats. De capçalera plana amb arcs diafragma construïts amb carreus de pedra arenosa local que arrelen des del paviment i des dels contraforts interiors. En els treballs de documentació previs a la restauració, es va trobar un portal d'accés obert en el mur septentrional, en el primer tram, sens dubte, pertanyent al moment fundacional de l'edifici. En l'actualitat s'accedix per l'oest. Este accés lateral, tindria alguna relació amb el trànsit i connexió amb el complex edifici del monestir, que hauria de comptar amb altres dependències al nord de la nau de l'ermita. La seua coberta de dos aigües, es sustentaria en jàsseres entre arcs i sobre permòdols o cans de pedra.

Dos documents de 1404 acrediten el motiu de la fundació de Santa Paula, que denominen "església" o "monestir", així com la seua construcció, amb Caterina Bas com a protagonista i fundadora, l'ermita de la qual es va alçar gràcies els seus esforços. Originàriament fou un monestir femení fundat per l'ermitana. Com ermita disfrutava de bones rendes i d'un clergue beneficiat.

La seua festa se celebra cada 26 de gener, en l'ermita, dedicant-li cants i processons a la santa. També podem comprar fruits secs i dolços típics de la zona.

Itinerari

Dificultat: baixa

Durada: 20 min.

Distància per recórrer: 1,5 km.

Comencem el nostre itinerari des de la Plaça Jaume I. Hem de localitzar el Carrer Germans Maristes, en el qual veurem a la nostra dreta, un edifici alt en tons grisos amb finestres fosques (Jutjats de Dénia). Seguirem per este carrer deixant de nou, a la nostra dreta, un pàrquing municipal descobert. Enllacem amb el Camí del Saladar i recorrerem uns 500 m. fins a arribar a un encreuament en què prendrem la desviació que queda a la nostra esquerra que s'anomena Camí de Santa Paula -com a referència veiem uns senyals de ruta amb bici-. Seguim uns 100 m. per la nostra dreta sense abandonar el camí asfaltat. Després de zigzaguejar uns 900 metres, trobarem un camí a la dreta que ens conduirà directament a l'ermita. Com referència, trobarem un pal metàl·lic d'alta tensió a la nostra esquerra i just davant està l'entrada a l'ermita.

 

Partida Santa Paula.

Tel.: