Jesús Pobre - Olivera mil·lenària

La bellesa del paisatge rural com a patrimoni


DESCRIPCIÓ:

Itinerari circular per un paisatge rural singular de gran bellesa, que paga la pena recórrer sense presses per camins asfaltats i de terra, baix la imponent presència del Montgó.

Si alguna cosa crida l'atenció en aquesta ruta és l'arquitectura rural, exponent de l'empremta humana en la creació d'aquest entorn agrícola. Fins èpoques bastant recents s'han conservat costums i formes de vida vinculats a una agricultura de subsistència.

El Montgó se'ns mostra amb un rostre diferent, oferint una estampa especialment bella quan es produeix la floració dels camps d'ametllers que esdevenen un teló de fons natural. És un esclat de colors en contrast que magnifica l'encant del recorregut pel qual transcorre la ruta.


La zona agrícola protegida al voltant del massís forma un conjunt desconegut de gran bellesa a poca distància del litoral urbanitzat.


ATRACTIUS:

Riurau del Senyoret, església i convent de Jesús Pobre, habitatges rurals de Cases Noves, xiprers del cementiri (veure comentari Ruta 6) i l'olivera mil·lenària. 


INICI:

Riurau del Senyoret

  • LONGITUD: 6 km Ruta circular.
  • DESNIVELL: 45 m.
  • DURADA: Peu: 1h40 '. Bicicleta: 35 '
  • DIFICULTAT: Baixa
  • RIURAU del senyoret 


RIURAU DEL SENYORET

Senzilla i sorprenent edificació de planta baixa, diàfana, rectangular, estreta i allargada, amb teulada a dues aigües. Les seues dues façanes tenen arcs i pilars enfrontats. Després d'anys de deteriorament, l'any 2010 es va procedir a la seua restauració, retornant-li tot l’esplendor.


Els riurau s’utilitzaven per a tasques agrícoles; principalment per a l'elaboració i secat de la pansa elaborada a partir del raïm que, disposada sobre canyissos, quedava protegida de la rosada de la nit. L'edificació data de meitat del segle XIX, i és un dels riuraus més grans de la Marina Alta. Actualment és un espai públic on es celebren activitats culturals. En el seu entorn hi ha bancs, arbres i una font, que convida a un descans de la ruta. A pocs metres trobem la plaça del Convent, un altre agradable racó amb encant format pel conjunt de l'Església i el Convent de Jesús Pobre.


OLIVERA MIL · LENÀRIA, ESCULTURA VIVA

L'Olivera Mil · lenària (Olea europaea), es troba en creuar el terme de Xàbia, als peus del Montgó i impacta per les seues espectaculars dimensions. La seua silueta ha anat creixent de manera imperceptible i continuada des de fa més de 800 anys. Des de l'època musulmana ha estat testimoni reposat de la presència de l'home i els avatars de la història que ha vist transcórrer en la seua proximitat.


Escultura viva que regna en un paisatge agrícola desconegut; paga la pena realitzar baix la seua ombra un agradable descans, romanent uns minuts en un silenci d’inspiració i calma. Acomiadar tan grandiós ésser viu amb una abraçada al tronc, pot fer-nos percebre el seu callat batec, en connexió amb el nostre. Un majestuós garrofer acompanya l'Olivera Mil · lenària.


El seu perímetre, mesurat a 1.30 m del terra, té 9.30m. S'eleva fins a 7 m d'alçada.


PER A SABER MÉS: 

Museu Etnològic de Dénia. Tel: 96 642 02 60.