LES COQUES TRADICIONALS volver

QUINES PREFEREIXES... LES DE DACSA O LES DE BLAT?

Les coques són un dels plats que es poden prendre com a entrant, com a tapa o com a menjar principal, depenent de la grandària de les coques i de la quantitat de coques que demanem.


Les coques poden estar elaborades amb BLAT o amb  DACSA.

COQUES DE BLAT

Com sabem, el blat, és un dels cereals bàsics en la nostra dieta, introduït en la península des de fa més de 3.000 anys. D'ell s'obtenen les farines per a l'elaboració de pans i coques.

La coca de blat és una massa elaborada amb farina de blat, aigua, llevat i sal. S'elaboren unes xicotetes boletes i es deixen reposar. Aquesta massa va sorgir de les restes de la massa del pa i es cou en forns de llenya.

Les coques més tradicionals es fan amb productes de la temporada com la coca de tomacat, amb tomaca, pebrera, albergínia, alls i salaons. També són molt típiques la coca amb anxova, coca de pésols, coca de ceba o coques amb qualsevol altra mena de verdura de temporada. També s'afigen embotits com les llonganisses, botifarres o xoriços.

Altres maneres de cuinar les coques és fregir-les, aquest tipus de coca, una vegada elaborada la massa i deixada uns quinze minuts de repòs, es frig en una paella amb abundant oli.

Després s'afig al gust el que li abellisca, com per exemple espinacs, tonyina, companatge, ou. Aquesta varietat no sols es consumeix amb salat sinó que també aquesta massa fregida es consumeix amb dolç, afegint sucre a la massa i qualsevol altre ingredient dolç al gust.

COQUES ESCALDADES: Les coques escaldades es fan posant a calfar aigua i oli i es va afegint un polsim de sal i la farina, removent fins a obtindre una massa que s'enlaire de les mans (hem d'anar amb compte de no cremar-nos).

Una vegada estens la massa, se li afig un sofregit prèviament elaborat i es fiquen al forn. Aquesta varietat és molt coneguda al poble de Gata, el Verger i Pego entre altres.

COQUES DE DACSA o COCA DE CALFÓ

Aquesta deliciosa coca s'elabora amb farina de dacsa, aigua oli i sal. La coca de dacsa més tradicional és l'elaborada amb ou dur, tomaca i tonyina. També la podem acompanyar de verdures, com per exemple bledes, espinacs o pebreres, sempre afegint una cosa salada com unes anxoves per a potenciar el seu sabor. A Dénia, una altra de les típiques és la de gamba amb bleda (una espècie de bollit de gambetes molt xicotetes amb bledes).

A diferència de les coques de blat, aquestes coques són de gruix molt fi (com si fora un crep, quant a forma) i per a menjar-les, es dobleguen, amb el farciment dins.