Torre del Gerro

Torre de guaita defensiva de la S. XVI.

Aquesta torre, de 13.5 m d'alçada forma part de la xarxa de fortificacions alçades al llarg de la costa, al S. XVI per prevenir les constants incursions dels pirates berberiscos.

La torre circular de forma troncocònica presenta dos cossos superposats, actuant l'inferior com a contrafort de l'estructura.

La porta d'accés al seu interior està elevada de la base. Dos matacans defensen la porta d'accés. Destaca l'escut d'armes de Carles V, amb 4 barres, corona de l'antic Regne de València i l'àguila bicèfala dels Àustria. A l'interior dels diferents nivells es comuniquen per una obertura, a la qual s'accedeix per mitjà d'una escala mòbil o simple corda.

Es té constància d'un altre torrassa situat en l'actual far de Sant Antoni, a més de la torre de l'Almadrava. Les torres tenien comunicació visual, encara que també utilitzaven altres mitjans, com senyals amb miralls, foc, etc. Disposaven de guàrdies que s'en carregaven tant de la custòdia de les mateixes, com dels eventuals trasllats a altres torres o ciutadelles per albirar qualsevol perill.

El seu nom prové de la seva curiosa forma de "gerro" o "Pitxer" (jarra).

Situació

La torre de Gerro es troba al final de la carretera de Les Rotes, en el límit amb el terme municipal de Xàbia. L'accés fins a ella s'ha de fer caminant, encara que és possible aproximar-se en vehicle fins a uns 300 metres per un camí asfaltat que travessa tota la urbanització que es troba en eixa muntanya,fins a arribar pel carrer Via Làctia a camí sense eixida.