La Vall de Pop

Continuem les visites per les Valls de l'interior de la comarca de la Marina Alta.

Per a dirigir-nos cap a Vall del Pop: direcció Ondara - Gata de Gorgos (N-332) - Llíber - Xaló - Alcalalí - Parcent - Castell de Castells - Benigembla - Murla

SENIJA

La seua església del s. XVIII, es troba construïda sobre una antiga mesquita àrab, de la qual pel que sembla queden importants restes amagades sota la nova construcció. Una altra curiositat és l'Ermita de la Verge Negreta. Un passeig agradable pel Camí dels Murtalets ens conduirà des de “els bassetes” fins a la Cova de la Gola, una cavitat rocosa utilitzada tradicionalment com a corral.

LLÍBER

En el centre de Llíber: Església Parroquial de Sant Cosme i Sant Damià, es troba junt al Passeig del Calvari. D'estil neoclàssic fou construïda en 1700. Destaquem les talles de Sant Josep i Sant Damià. Val la pena passejar per l'entorn de l'església i el calvari així com pel centre històric, exemple de bona conservació i embelliment de les cases antigues amb les seues façanes tradicionals.

XALÓ

En el centre de Xaló: l'Església de Santa Maria, d'estil neoclàssic, situada a la Plaça Major-. davant el rastre d'antiguitats: l'Ermita de Sant Domingode Guzmán, que va servir provisionalment de temple parroquial, i just al costat de l'Ermita podem visitar el Museu Etnològic de Xaló.

Mercadet d'Antiguitats. Els Dissabtes al matí es celebra el conegut mercadet d'antiguitats, situat davant de la Cooperativa Mare de Déu Pobra i al llarg de la ruta de l'Assut, on es poden realitzar degustacions de vins i misteles. Ací, tots els dissabtes té lloc la compravenda d'antiguitats i la venda d'objectes de segona mà.

Xaló i Alcalalí són dos localitats de "parada i fonda" amb tradició en l'elaboració casolana d'embotits i dolços.

Menjars típics

"Arròs amb fessols i penques", extensa varietat de coques casolanes (amb verdures, amb oli i anxoves, amb tomaca, etc) , arròs al forn, etc. per les postres: "pastissets d'ametla" cassolans, etc.

Visites per la contornada de Xaló

En la carretera Xaló-Alcalalí se situa el celler Cooperativa Mare de Déu Pobra, on comprar fruites seques, vi i oli de la zona. El vi d'esta cooperativa es comercialitza amb els noms de "Vall de Xalò", "Badia de Dénia" i "Castell d'Aixa". Com productes singulars d'esta cooperativa destaquen el vi moscatell de raïm garnatxa i el vi dolç "Fondillol". A banda, hi ha blanc moscatell, mistela, rosat de garnatxa, negre jove, negre de criança i vermut. Existixen en la mateixa carretera diferents cellers, on també produïxen i comercialitzen vi.

Senderisme

També des d'ací es pot accedir a la Serra de Bèrnia: El Fort de Bèrnia (fortificació medieval del S. XVI) – així com a la Serra del Castell de la Solana, on encara es conserven restes d'un dels dos castells àrabs que s'ubicaven en esta zona: les restes del Castell d'Aixa, alçat en el cim de la Serra de la Solana. De l'altre Castell, el que coronava la Serra de Bèrnia, no queden vestigis.

ALCALALÍ 

Es visita la Plaça de l'Ajuntament amb l'Església Parroquial de la Nativitat de la Mare de Déu. Temple que naix de la reforma del Concili de Trent. Es va construir a finals del s. XVIII per ordre de Sant Joan de Ribera, a l'interior de l'església es troba el museu parroquial. En la mateixa plaça es troba el monument més emblemàtic del poble: la Torre Medieval (s. XVI), un magnífic mirador de la vall. També es pot visitar el Museu de la Pansa al carrer Porche, 33.

Als voltants del centre històric trobarem l´Ermita de la Mare de Déu del Calvari i l'Ermita de Sant Joan de Mosquera (S. XVII) situada en la partida Mosquera, prop del riu. Cal mencionar que a Alcalalí el producte per excel·lència és l´ametla.

PARCENT

Deixem Alcalalí per a anar al pròxim poble de la vall, en este punt ens trobem en el cor de la vall i observarem un paisatge agrari amb camps de tarongers.

El poble de Parcent està rodejat d'impressionants muntanyes; cal mencionar especialment el Coll de Rates i si ascendim fins al cim, apreciarem una meravellosa vista de la Vall de Pop i les valls veïnes. Des del Coll de Rates tenim l'opció de prendre una ruta de senderisme pel "Carrascar de Parcent" ( PR-V158 ).

Visita a Parcent .

Donarem un tranquil passeig pel centre del poble visitant l'Església Parroquial de la Puríssima Concepció amb el seu singular campanar rematat cap l'any 1929 i restaurat en 1949. Ens acostem a la casa en què va viure Gabriel Miró on va escriure el llibre "Del Viure" i, com no, a la font llavador prop del riu on el paisatge hi és un especial interés.

Menjar típics.

Coques, paella, espencat, cous-cous, ... L'oferta gastronòmica és àmpla, per la qual cosa podem degustar-ne a qualsevol dels restaurants de Parcent.

CASTELL DE CASTELLS

Si continuem zizaguejant la carretera del Coll de Rates, quasi arribant a Tárbena, trobarem abans un desviament a la dreta que ens indica Castell de Castells, poble on realitzarem la nostra següent parada. Aproximadament a uns 500 metres abans d'endinsar-nos en el poble de Castell de Castells, trobem el paratge de la Font de la Bota i a l'esquerra l'àrea recreativa amb jocs per a xiquets.

Ruta de senderisme

Des d'este punt part la ruta senderista a la Penya Castellet, on trobem ruïnes d'un castell àrab. La ruta està perfectament senyalitzada. (senda PR-V 149; dificultat: mitjana, recorregut: 8,9 Km, temps: 3 hores), així la susdita senda connecta amb altres sendes de xicotet recorregut que discorren per la zona.

Visites a Castell de Castells

L'Església Parroquial de Santa Ana, del S. XVII és de gran interés. El nucli antic és igualment digne de visitar, el Museu Etnològic i el Museu d'Art Macroesquemàtic o d'Art Rupestre, els quals s'ubiquen en una casa noble que data de més de 200 anys situada en el Carrer Sant Roc.

PLÀ DE PETRACOS

Recorregut i Visita Plà de Petracos.

Des de Castell de Castells seguint la carretera en direcció Benigembla en el marge esquerre trobarem el desviament cap al Santuari del Plà de Petracos, el qual està declarat Patrimoni de la Humanitat ja que és únic en el seu gènere (compost per pintures prehistòriques de gran abstracció que han rebut el nom d'art macroesquemàtic) i un dels millors jaciments d'art rupestre de la Comunitat Valenciana.

El Plà de Petracos apareix indicat. Aparquem i pugem caminant la senda que hi ens conduïx. Tot i que no és possible l'accés directe (hi ha tanques protectores per a preservar la seua conservació) hi observem el jaciment des de l'exterior. Este jaciment té 7.000 anys d'antiguitat i es compon de 8 abrics, cinc dels quals presenten motius pintats perfectament visibles.

Quan es van realitzar les pintures era un santuari: un lloc de trobada i culte de gents unides per creences pregones, on la fertilitat i la fecunditat, el cicle agrícola i els vincles familiars cobraven un protagonisme especial.

Una vegada vist este preciós lloc d'incalculable valor històric, continuem amb cotxe per la carretera i passem pels Plans de Petracos, àrea on va tindre lloc la Batalla del Plà de Petracos, entre Moriscos i Cristians amb motiu de l'expulsió dels Moriscos (eren conduïts al Port de Dénia on eren embarcats cap a Àfrica – any 1609).

BENIGEMBLA

Una vegada realitzada la ruta del Plà de Petracos reprendrem la carretera de Castells de Castells a Benigembla, poble on podem comprar oli d'oliva  verge a la Cooperativa, situada al  mig del bell centre històric.

Fem un passeig pel centre històric, on es situa l'Església Parroquial de Sant Josep de finals del segle XVIII-XIX d'estil neoclàssic, així com el mur de 3 m d'alçada que es va construir en 1958 com a defensa per a protegir el nucli urbà dels desbordaments del riu Xaló, ja que a principis del segle XX es té constància de la desaparició de, almenys, 40 cases, arrossegades pel riu.

Passejarem pel paratge de la font llavador i per l'àrea recreativa situada als voltants del mur. Val la pena perdre's per la contornada del centre urbà per a observar els típics riuraus (típiques construccions utilitzades entre altres, per a secar el raïm-pansa), les diverses fonts existents (Font de Baix, Font de Dalt, Font de l'Ullet, Font de Murtetes, Font de Pasqualet) així com diverses coves (Cova de l'Hedrera, Coves de la Cistella i la Cova Roja).

Posteriorment ens dirigim fins al municipi de Murla.

MURLA

La seua presència històrica en la Vall de Pop ha sigut molt important durant tota l'Edat Mitjana i el Renaixement. En el segle XVI, era l'únic municipi de l'interior de la Marina Alta poblat per cristians, que van ser clau en el repoblament dels municipis del seu entorn després de l'expulsió dels moriscos en 1609.

Els monuments i edificis d'interés són el Castell-Església de Sant Miquel -que comptava amb una torre campanar (any 1861) de 25 m d'alçària, gran part de la qual fou derruïda l'any 1990. Actualment s'ha restaurat com a torre, l'Ermita de la Sang, a l'interior del nucli urbà, l'Ermita de Sant Sebastià, l'origen de la qual es remunta probablement al segle XIV (des d'ací s'ascendeix a la Serra del Penyal de Laguar de la qual hi ha molta literatura i llegenda, entre altres l'obra "Cavall Verd"), llavadors, fonts i el nucli urbà en general amb les seues reixes i balcons de forja.

A Murla, igual que en els pobles de la Vall de Pop, es conserva intacta una de les pràctiques esportives més autòctones i antigues del poble valencià: la pilota valenciana, sent el bressol de la Marina d'este esport. Igual que en altres municipis d'esta zona, la modalitat que més es practica és "a llargues", modalitat que es configura com la més antiga i que només es practica en el carrer. Així mateix, en el trinquet municipal "El Nel" també es pot disfrutar d'una partida de pilota valenciana en les modalitats d'"escala i corda" i "al raspall" .